Filleri Kurtarın !

Bu fotoğrafı görünce şaşırdınız mı? Evet, filler de yüzebilir. Filler en sevdiğim hayvanların başında geliyor. İri yapılarına rağmen son derece sevimli olan bu canlı türü yetişkinlik döneminde yaklaşık 6-7 ton ağırlığında olabiliyor. Dünya üzerinde Asya ve Afrika da olmak üzere iki farklı kıta üzerinde yaşıyorlar. Afrika’nın orta ve güney kesimlerinde görülen fillerin kulakları daha geniş oluyor. Asya da yaşayan filler ise daha kısa kulaklara sahipler. Ayrıca ortalama 4-5 metreyi bulan boyları var.
Yer yüzünde fillerden daha büyük bir memeli bulunmuyor. Kulaklarındaki kılcal damarların fazlalığı ve geniş yelpazeli yapıları sayesinde en kısık sesleri bile duyabiliyorlar. Ayrıca sesleri süzme becerilerine de sahipler. Havadaki titreşimleri algılayarak önceden yağmurun yağacağını anlayabiliyorlar. Yunuslardan sonra en zeki hayvanlardan biri olarak kabul ediliyorlar. Bir insan beyninin ortalama 1,5 kilogram olduğunu düşünürsek fillerin beyinleri yaklaşık 5-6 kilogram ağırlığında oluyor. İnsanlardan daha büyük bir beyine sahip olmalarına rağmen, vücutlarının ağırlığı ve kapladığı alan bakımından oranlanırsa beyinleri oldukça hafif ve küçük kalıyor.Öte yandan fillerin kalpleri 20 kilogramı bulabilen bir ağırlığa sahip. Bu da fillerin sevebilmek için oldukça büyük bir kalbe sahip olduklarının kanıtı. Fillerin en çok kullandıkları uzuv hortumları. Beslenme, solunum ve ses çıkarmak için hortumlarını kullanıyorlar. Ayrıca yetişkin filler hortumları ile birbirlerine dokunarak iletişim kuruyor. Bir yabancıya karşıda kendilerini hortumları ile savunuyorlar.

Fillerle ilgili bu kadar bilgi verdikten sonra size “Save the Elephants” (Filleri Kurtarın) isimli oluşumdan bahsetmek istiyorum. CNN sayesinde haberdar olduğum bu oluşum Douglas Hamilton ve eşinin öncülüğünde Afrika da fillerle ilgili yardım faaliyetleri yürütüyor. Fillerin yaşamakta en çok zorlandığı coğrafyanın Afrika olduğu düşünülüyor. Çünkü bu bölge oldukça kurak ve hayvanlara yönelik denetim son derece düşük. Bu da fil dişi ticareti için yüzlerce filin rahatlıkla öldürülebildiği anlamına geliyor. Ayrıca filler kuraklığın oldukça yüksek olduğu dönemlerde su bulmak için dolaşırken zaman zaman insanların olduğu yerleşim yerlerine de gelebiliyorlar. Bu bölgelerde insanların kazdığı su kuyuları bulunuyor ve filler suya ulaşmak isterken bu kuyuların içine düşebiliyor. Her yıl bu şekilde onlarca filin öldüğü biliniyor. Filler tonlarca ağırlığa sahip olduğu için kuyuya düştükleri zaman onları kurtarabilmek son derece zor.
İşte “Filleri Kurtarın” oluşumu tam olarak bu noktada devreye giriyor. Ekip bu sorunun çözümü için teknolojik imkanlardan yararlanmış. Yerli halkın desteği ile birlikte fil sürülerinin yanlarına yaklaşıp, yaş ve cinsiyet gibi kriterlere bakarak seçtikleri birkaç tane fili bayıltıyorlar. Daha sonra bu fillere üzerinde GPS cihazı olan bir kemer takıyorlar. Bu kemer kilometrelerce uzaklıktan bile çekim gücüne sahip. Bu sayede fil sürüsünün harita üzerinde nerelere hareket ettiklerini gözlemliyorlar. Afrika da oluşturdukları yerel veri merkezleri bu GPS’lerden gelen verileri kayıt altına alıyor. Eğer bir fil sürüsü haritada işaretlenmiş yerleşim yerlerinden birisine yaklaşırsa sistem uyarı veriyor. Üstelik bu uyarıyı sadece ana merkeze yapmıyor. Fillerin yaklaştığı yerleşim alanına en yakın sorumlu kişilere SMS ile bilgi gönderiyor. Bu sayede gönüllüler fillere önceden müdahalede bulunarak yön değiştirmelerini sağlayabiliyorlar. Bu örnek “Filleri Kurtarın” oluşumunun sadece bir boyutu. Aynı ekip fillerin yaşam haklarını savunmak için daha birçok alanda mücadele veriyor.
Tabii ki bütün bunlar çalışanlar gönüllü olsa bile yine de büyük paralarla yapılabiliyor. Bölge kurak olmasına rağmen bazen sağanak felaketleri yaşayabiliyor ve bütün teknolojik altyapı yerle bir oluyor. Bu da bütün sistemin yeniden kurulması anlamına geliyor. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için bağış topluyorlar. Türkiye’den bağışta bulunmak isteyenler için en uygun yol PayPal üzerinden para göndermek. İnternet sayfalarında yer alan bağış bölümünden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ben de PayPal hesabıma belli bir miktar ekleyerek bağışta bulunacağım.